top of page

חמשת עקרונות היוגה​


העיקרון הראשון: תרגול נכון
כל תחומי הפעילות הגופנית בנויים על סוגים שונים של תרגול. בתרבות המערבית בנויים תרגילים אלה על העמסת המאמץ של השרירים במטרה לפתח ולחזק אותם. תחומים אלה שמים דגש על הפעולה עצמה בלבד ועל ההשלכות הפיזיות והמקומיות שלה. היוגה, לעומת זאת, רואה את התרגול, חשיבותו ומשמעותו בצורה הוליסטית ורחבה.
היוגה מתייחסת אל הגוף כאל מכלול, כאשר לתפישתה, הגוף משמש כלי קיבול לנפש. לפיכך רואה היוגה את הקשר הבלתי נפרד בין הגוף לנפש, כאשר שמירה וטיפול נכון בגוף ישפיע לטובה על הנפש ולהיפך.
לפיכך, פעילות יוגית מובילה להקשבה של הנפש לגוף. זאת בניגוד לפעילות גופנית אחרת המעודדת התעלמות של הנפש מן הגוף, למשל כאשר המאמץ גורם לכאב או לאי נוחות. היוגה מעודדת את התרגול, אך מקפידה על תרגול נכון שיטפח וישפר את יכולות הגוף אך במקביל גם ישמור עליו. הערך הבסיסי הוא, כי גוף בריא יביא לנפש בריאה.


מהו תרגול נכון?
תרגילי היוגה נקראים: "אסאנות" כאשר משמעות השם היא תנוחה יציבה. התרגילים בנויים מרצף של 12 תנוחות המופיעות בסדר קבוע (עשויות לעתים להופיע בשינויים קלים). התרגול שם דגש שווה על המימד הפיזי ועל המימד הנפשי.
התרגול משלב את שיפור גמישות השרירים, תוך שילוב של הרפיה ותרגילי נשימה. מטרת ההרפיה והנשימה היא לספק חמצן לשרירים ולמנוע הפרשה של חומצה לקטית הגורמת לכיווץ השרירים ולכאב.


כל אסאנה כוללת שלושה מימדים


שמירה על גבול הכאב והמאמץ: מטרת התרגול היא מתיחה של השרירים והרצועות. עם זאת, ישנה הקפדה על שמירת גבול הכאב. הכאב הוא אות אזהרה של הגוף, ולכן ברגע שתנוחה מסויימת מכאיבה או לא נעימה לגוף יש להקשיב לאות האזהרה ולא לעבור את הגבול. הסיבה לכך היא, ששריר כואב ומכווץ יגרום לחסימה אנרגטית, בעוד ששריר רפוי ומתוח יקבל חמצן ואנרגיה בצורה היעילה ביותר.


הרפיה: ההרפיה נחלקת לשניים, הרפיה בזמן ביצוע התנוחה, והרפיה בין התנוחות. להרפיה בזמן ביצוע התנוחה יש משמעות נפשית עמוקה. היא מאפשרת ניתוק מטרדות היום יום, רגיעה ואפשור זרימת האנרגיה. להרפיה שבין האסאנות ישנה גם משמעות פיזית. האסאנות מפעילות לחץ עדין על המרידיאנים, שהם צמתי זרימת האנרגיה בגוף (כמו בדיקור סיני). ההרפיה שבין התרגילים מאפשרת לאנרגיה הזו לזרום בחופשיות את כל חלקי הגוף ולקבל את ההזנה לה הם זקוקים.


מדיטציה: מאפשרת "לקשור את כל החוטים" ולמקד את המחשבה בתנוחות ובנשימה.

bottom of page